איחוד הצלה,
שולח זרועות לעולם הגדול / ל. פוטש.
נלחמים באהבה על קדושת החיים, כי רגע שווה חיים * אין חופשות בשבתות וחגים * אופנועיהם דוהרים בלהט, זינוק ברגע הנכון למקום הנכון. * אופנוען ועוד אופנוען, מיוון ועד ניו ג'רסי.
כך נראה ארגון עם נשמה יתרה.
רשת מתנדבים להצלת חיים
"יש לי פינה חמה בלב לאיחוד הצלה" משתף פרופסור אבי ריבקינד, מנהל האגף לרפואה דחופה וחירום בהדסה עין כרם ויושב ראש הועדה הרפואית של איחוד הצלה.
"הכל התחיל כשהתארחתי בשבת אחת בבית ידידים בירושלים, ברחוב קרן קיימת לישראל. אחד מבני הבית הרגיש פתאום ברע, ולקה בדום נשימה. לא היה אתי ציוד רפואי – אני לא נוהג ללכת איתו לכל מקום, והייתי אובד עצות. תוך דקות ספורות הגיעו מתנדבים של איחוד הצלה. הם רכנו על ידידי, ביצעו בו פעולות החייאה והצילו את חייו. ראיתי את האנשים האלה מקרוב, תופעת טבע מעניינת: בחורים צעירים, שומרי תורה ומצוות, שבת אחר הצהריים, ותוך שלש דקות הם הצליחו לזנק לזירת החרום! הם היו כל כך זריזים, מיומנים ויעילים. הם עשו מה שעשו בשקט ובלי כל תמורה. התרגשתי. מאז האירוע ההוא נולדה בלבי קרבה מיוחדת לארגון הזה, למתנדבים שבו, ולכל המערך הפלאי ששמו איחוד הצלה.
"כיום, 'מבפנים', אני יכול להעיד, שהאנשים האלה הם לא סתם חובבנים שרוכבים על אופנועים. אלו אנשים מיומנים שעברו הכשרות, לימודים בחינות וביקורת, הן מבחינה ארגונית והן מבחינה רפואית. תוסיפו לזה את מהירות התגובה הפנטסטית , שעומד על שלש דקות הגעה לכל מקום ובמקומות מסויימים על פחות, האופנועים שמתניידים לכל מקום במהירות שמדלגת על הרים על פקקים ועיכובים, הנכונות והלב החם ותמצאו ארגון נדיר. מלאכים שהם תמיד ראשונים להציל חיים.
יש לי חבר קרדיולוג בהדסה עין כרם, הוא סיפר לי שבשבת היה כונן במקום, והיה עד ליהודי עם התקף לב, שכונני איחוד הצלה היו ראשונים להגיע אליו ולהציל את חייו. היהודי פונה להדסה, צונטר ונותח וחייו ניתנו לו במתנה.
איחוד הצלה – שיטת המהירות
רשת מתנדבים שפרוסה בכל הארץ, זו המצאה גאונית של מר אלי ביר, האיש והחזון שזוכה להיות נשיא איחוד הצלה. הוא בעצמו מתנייד באופנוע, דואג לארגון הזה ומגייס לו כספים באהבה רבה. רשת המתנדבים מנצחת בכל תחרות, תוך ידיעה שזמן שווה חיים. שיטת המהירות הזו נולדה מתוך צורך גדול וזועק. עם כל הכבוד לשירותי האמבולנס בישראל, האמבולנסים מסורבלים ומגבילים, וזמן ההגעה עומד על כ-12 דקות ויכול להגיע במקומות מסויימים גם לעשרים דקות.
אלפי מתנדבי איחוד הצלה נמצאים בכוננות עם הציוד הרפואי שלהם זמין במשך עשרים וארבע שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע, שלש מאות שישים וחמשה ימים בשנה. לדין פיקוח נפש אין חופשות בשבתות וחגים. מגיעה קריאת חרום? הם קופצים על האופנוע, נותנים גז ודוהרים, לחישת פרק תהילים והם כאן, נכונים להציל חיים.
כי מציון תצא
איחוד הצלה שולח זרועות לעולם הגדול
פרופסור ריבקינד משתף אותנו בהתרחשות עולמית, שעומדת עכשיו ממש על האש, כהגדרתו: "בתקופה האחרונה הגיעה לכאן משלחת מיוון. המשלחת הגיעה לבקר במרכז איחוד הצלה ואחר כך אצלנו בהדסה עין כרם. אנשיו ראו את השילוב המנצח בין הכוננים המתנדבים לבין צוות הוועדה הרפואית של הדסה עין כרם, ונשימתם נעתקה. הם רוצים להעתיק את ההצלחה הזו. לשם כך הם בוחרים אחד מאיי יוון ומתכננים לקיים עליו פיילוט שינסה את כל המרכיבים של איחוד הצלה: להקים מערך של מתנדבים, לגייס תרומות, וועדה רפואית שתלווה את הכל. פרופסור ריבקינד אישית נוסע אליהם מדי פעם, מסביר להם ומדריך אותם.
לאיחוד הצלה יש סניפים פעילים ברחבי העולם. הם עובדים גם בפנמה ובערים נוספות. העיר ניו ג'רסי בארצות הברית עובדת קשה כדי להעתיק את ההצלחה הזו.
ועדה רפואית של איחוד הצלה
הוועדה הרפואית שעומדת מאחורי הארגון בעל הלב הענק, יושבת ודנה בעניינים העומדים על הפרק ומלווה כל פסיעה של הארגון. פרופסור אבי ריבקינד הוא יושב ראש הוועדה, ומציין בחיוך ובגאווה שהוא עושה את תפקידו בהתנדבות מלאה ובנפש חפצה. "כמו כל שאר חברי הוועדה וכל העובדים המסורים בארגון הזה, כולם פועלים בהתנדבות, מכל הלב".
בוועדה הרפואית נמצאים בין השאר דר' דרור לוין, רופא ילדים אונקולוג באיכילוב, רופאים נוספים מקצועניים בתחומם וגם פרופסור פטריק סורקין, איש טיפול נמרץ, גם הוא רוכב על אופנוע.
הוועדה הרפואית אינה מסורבלת, היא פעילה ואקטיבית. שומעת על חידוש של איגוד הקרדיולוגים האמריקאית? בוחנת אותה ואם היא מתאימה, מאמצת אותה מיידית היישר לשורותיו של איחוד הצלה.
כל חידוש ועדכון שנמצאים מתאימים, כל ידע פורץ דרך – חבל לנו לא לאמץ אותם מיידית לשורת הפעילות של איחוד הצלה.
האם אין צורך באישורי משרד הבריאות וכל הפירמידה?
"אני כבר ילד גדול" מחייך פרופסור ריבקינד, "ברוך ה' יש לנו ידע ונסיון. ברוך ה', קשה להתחרות עם התוצאות של הדסה עין כרם, מקצוענות בקנה מידה עולמי ואחוזי הצלת חיים מהגבוהים בעולם. חלק מהדברים זקוקים לאישור משרד הבריאות, וחלקם מאושרים מידיית על ידינו, ועוברים במהירות לשלב הביצועי".
האיחוד ומה שמיוחד בו
פרופסור פטריק סורקין, "איש טיפול נמרץ" כהגדרתו של ריבקינד, זה שמונה להיות מנהל מחלקת טיפול נמרץ באיכילוב, והיה רופאם של אישים ידועים וביניהם האדמו"ר ממודז'יץ, הרב שך זצ"ל, הרב אלישיב זצ"ל ועוד, מדבר בחום על איחוד הצלה.
"מה שמיוחד בארגון הזה, זה האיחוד: לקחת עשרות ארגונים קטנים ולאחד אותם תחת קורת גג אחת, לעבודה משותפת ואחידה, זה דבר גדול. זה חוסך הרבה סיבוכים ופוליטיקה.
דבר נוסף שמייחד את איחוד הצלה, הוא הבסיס ההתנדבותי" מציין פרופסור סורקין. "הלב היהודי החם, הנקי משיקולים כספיים. זו נקדה מאד מיוחדת ויהודית. איחוד הצלה נולד מתוך מצוקה גדולה בשטח. הגעת אמבולנסים בזמני חרום עמדה על 20 דקות. כונני איחוד הצלה הם אנשים מנוסים, שעוברים השתלמויות ולומדים על חידושים כל הזמן".
האם כל המתנדבים באיחוד הצלה הינם יהודים?
לא כולם. יש גם מתנדבים דרוזיים ויש ערבים. מה מניע צעיר שאינו יהודי לתרום מזמנו ומכוחו להצלת חייו של הזולת? "צריך לשאול אותם" פרופסור סורקין, על אף הרזומה שלו, יודע לחייך בפשטות, "אולי הם היו יהודים טובים בגלגולם הקודם?"
"זהו ארגון מיוחד במינו, ואני לא חושב שבצרפת, לדוגמא, יש ארגון דומה" אומר פרופסור סורקין והמבטא הצרפתי שלו מסגיר את מקום הולדתו.
במשפט אחד, מה ההגדרה של הועדה הרפואית של איחוד הצלה?
"יושבים ודנים לגבי מדיניות טיפולים פרוטוקולים ועוד" אומר סורקין ומוסיף בהומור דק: "זו מועצת חכמים, ומשם יוצאת תורה רפואית".