בס"ד
מתוק ממנגו/ ל.פוטש
זה התחיל באבטיח מעוצב במטבח ביתי תמורת חמישים ₪ והגיע להפקות אירועים עד 1500 איש * 50 אנשי צוות תפעול, 17 ספקים ומאות מנות קוקטייל שממתיקות את השמחה * אדריכלות ותכנון במשך שבועיים, כלים מכלים שונים, וטעם שנשאר בפה הרבה אחרי האירוע * למה מנגו מוזמנת פעם אחר פעם לאירועי אח"מים.
המאקרו והמיקרו של מנגו הפקות.
מנגו מיניאטורית
המאקרו של מנגו הפקות מורכב ממאות אלפי חלקיקי מיקרו, קרי: מנות קוקטייל קטנטנות ומתוקות בטעם וגם במראה, בכלים קטנטנים ומוקפדים, מזלגונים וכפיות בגודל מיניאטורי ועוד חלקיקי נוי שכל החומד שלהם בגודלם הקטנטן.
"לאירועים גדולים אני יכולה לעבוד שבועות ואפילו חודשים רצופים, שמונה שעות ביום" מספרת טובי, "שלב ראשון הוא התכנון: אני בונה תכנית הנדסאית מורכבת עד אחרון הפרטים: איזה אופי הולך להיות לאירוע, מה יהיו שילובי הצבעים והצורות, איך יהיה השילוב בין הפרחים, הפירות, החיתוכים, השייקים והמנות האחרות. תכנון אירוע כמוהו כתכנון בניין, ההבדל הוא שהבניין שאני מתכננת ובונה נאכל עד תומו…" לשאלתי מה היא עושה עם מוצרי המזון שנשארים, עונה טובי שבדרך כלל לא נשאר כלום, ואפילו הקלקר הוא בסכנת הכחדה.
בואי נחזור להתחלה… איך הסיפור הזה התחיל?
"הכל התחיל בלי כוונה בכלל… לפני כ6 שנים הצטרפתי לחברה בעלת קייטרינג, ללימודי עיצוב פירות אצל אסתר סומך. הקשבתי, התחברתי ואהבתי, קניתי סכיני חיתוך, התחלתי להתנסות ומשם הכל הסטוריה.
הכנתי מגשים לא מחייבים לאנשים ששילמו פרוטות. לאט התוצרים הפכו להיות מרשימים ומרהיבים והלקוחות התרבו ב"ה.
עם הזמן פיתחתי סגנון עיצוב נבדל משלי, כזה שאנשים יזהו אותו עוד לפני שישימו לב לכרטיס הביקור. חשוב לי הקו הנקי מצד אחד, ומצד שני חשוב לי שלמתבונן מקרוב העיצוב ייראה כמו יצירת אומנות. שתהיינה הרבה מנות קטנות ואסתטיות, עם סדר פנימי. הבנתי שאני רוצה ללכת לכיוון שונה מעיצוב פירות רגיל והלכתי להשתלם בפלוריסטיקה".
פלוריסטי – מה???
"פלוריסטיקה אלו מדעי העיצוב בפרחים. רציתי להישאר בעיצוב פירות, אך לתת להם השראה ותוספות מעולם הפרחים. פיתחתי כיוון אחר, וכיום אני משתמשת בפירות המגולפים כפרחים ומשלבת את הפרחים החיים והאכילים האלה בסידורים חיים".
אירוע מאלף עד תו
יחד עם עיצובי הפירות והפרחים הגיעו הזמנות להפקת אירועים מאלף עד תו. "וזה כולל את כל הפרטים הקטנים והגדולים: הזמנות המנות, תאום עם מעצבת, פיקוח על עיצוב האירוע, תזרים המנות לבר, הכלים, המפות, הכל. כשאני נפגשת עם הלקוח לראשונה אני עורכת לו תחקיר קטן. מנסה להבין מיהו, איך נראו האירועים הקודמים שערך, מי הם המשתתפים באירוע, לפי התשובות אני שולפת כמה תמונות מתאימות ממאגר האירועים שצילמנו, מציגה ללקוח ונותנת לו לבחור את הכיוון שהוא אוהב. כך, בסיעתא דשמיא, קולע האירוע במדויק לטעמו של המזמין.
זינוק תוך 6 שנים
איך מזנק עסק קטן וביתי שמפיק עיצובים בשווי חמישים ₪, להפקה בסדר גודל שמארחת לעתים קרובות 1500 איש? "סייעתא דשמיא, הביאה אותי למקום שאפילו לא העזתי לחלום" מספרת טובי, "יש אנשים שמפילים אותם למים עמוקים ומשם הם מתחילים להצליח? אני מרגישה שאותי הפילו לאוקיינוס". נשמע מלחיץ? את טובי זה דווקא הפעיל.
כאוקיינוס מגדירה טובי את האירועים בהשתתפות ראש הממשלה שהיא הפיקה. "הוזמנתי להיות מופקדת על ההפקה הקולינרית באירוע ענק בהשתתפות ראש הממשלה, על כל הבירוקרטיה הכרוכה סביב: כעובדת באירוע כזה עברתי בדיקת שב"כ… כמו כן עברו בדיקת שב"כ כל אחד מאנשי צוות התפעול שלנו.
על כל פריט מפריטי האירוע, מקטן עד גדול, חובה לעבור בדיקת שיקוף כדי לוודא שאין מתכת בפנים. גם חלקים שאין סיכוי שראש הממשלה יטעם מהם, נאלצים לעבור בדיקת שיקוף. אלו הנהלים.
מאיץ יזמות עסקית
"לפני תקופה פתחה מדינת ישראל במיזם לעידוד צמיחת עסקים, דווקא קטנים ולא מוכרים, ודווקא אלו השייכים לנשים במגזר החרדי. נרשמתי למיזם הזה בלא מעט דפיקות לב," מספרת טובי, "היה עלי לשכנע את מנהליה מדוע לעסק שלי יש פוטנציאל ושווה להם להשקיע בו. זה לא היה פשוט! מנגו עוד הייתה אז בחיתוליה, והיו בשוק כל כך הרבה מעצבי פרות ומפיקי בארים…". המשימה הצליחה בסיעתא דשמיא. מנהלי המיזם הבינו שלמנגו יש עתיד גדול… היא נבחרה להיות אחת מתוך 16 העסקים (הקטנים, דווקא של נשים חרדיות וכו'). זו הייתה אבן דרך משמעותית מאד לצמיחתה של מנגו, טובי קבלה כלים להתקדמות וקידום העסק מכל הבחינות.
לבנות הכל מחדש
באחד האירועים הממלכתיים האלה הובלנו עיצוב אבטיחים ענק, שהיה בנוי בקונסטרופציה של קלקרים והגבהות, קומה על גבי קומה על גבי קומה. עיצוב ענק המורכב מאלפי חלקים מושקעים ועדינים. הגענו אל מרכז האירועים ושם, למרבה הפלצות, אמרו לנו אנשי האבטחה כי עלינו לפרק את העיצוב לגורמים כדי שכל אחד מהם יעבור בנפרד בדיקת שיקוף. כמה שהסברתי להם שאין לי עבר פלילי ואיני נוהגת להכניס חלקי מתכת בכלל וחומר נפץ בפרט לתוך מנות קינוח, (הם יהרגו את הטעם! J) לא הועיל לי מאום: העיצוב הגדול פורק לחלקיקים ובתוך אולם האירועים שקדנו לבנות אותו מחדש.
לאיש אשר חפצים ביקרם
"העיצובים הגדולים והמוקפדים, המרשימים ומרהיבי העין, מוזמנים לעתים קרובות עבור תורמים למוסדות" משתפת טובי והתמונות שהיא מראה שולפת מדברות יותר מאלף מילים. "הזמינו אצלי מגש מעוצב לאירוע של תורם, למזמינים היה חשוב להביע הערכה יוצאת מגדר הרגיל, ואכן, הצלחתי להביע את ההערכה הזו במגש שהם קיבלו. זה היה מגש עוצר נשימה, פשוטו כמשמעו. יצרנו הגבהות מעניינות כדי להרוויח שטח, היו שם מנות קוקטייל. הכל הוגש בצורה אישית ובכוסיות ייחודיות. הכנת המשטח מקלקר וציפויו, המדידות, החיתוכים – כל זה לקח יותר זמן ואנרגיות מעיצוב המנות עצמן, ומדובר בעשרות מנות. לבסוף שלחתי מגש ענק בנוי מקומות קומות ועליו סדורים שוקולדים, פיצוחים, שייקים ופירות מגולפים. התמונה הכוללת הייתה משהו שאי אפשר לשכוח, התורמים כמעט בלעו את לשונם אל מול העיצוב הזה". מספרת טובי דרוק.
"לצד הזמנות הענק, לפעמים דרישות ההזמנה הן מעניינות" מחייכת טובי ומוסיפה. "התבקשתי פעם להכין עיצוב עשיר מאד, שיועד עבור שני אנשים בלבד… הכנתי מגש מרהיב ביופיו ומושקע מאד, שהורכב כולו ממנות קטנטנות (פינגר פוד = מנות אצבע)". 'מנגו' מומחית בהפקת אירועים מא' ועד ת' אבל לא רק. "מזמינים אצלי עיצובים עבור אנשים שחפצים ביקרם, כגון תורמים למוסדות.
קנקן חדש מלא ישן
יש אירועים שנצרבים בתודעה. אחד מהם הוא אירוע ירושלמי, שהוכיח לטובי בפעם המי יודע כמה, כמה כוח יש לעיצוב נכון.
"זו הייתה אשה ירושלמית שיודעת לבשל אוכל ירושלמי אוטנטי בטעם עולמי" מספרת טובי, "היא בישלה את כל רכיבי האירוע הביתי הזה בעזרת אצבעותיה המוכשרות, אולם היה לה גם חשוב שהמראה יהיה אסטטי ומוקפד, ולשם כך הזמינה אותי.
קיבלתי מרפסת ירושלמית קסומה וריקה, אוכל ירושלמי משובח וזהו. כל השאר היה מוטל עלי.
הבאנו כלים מיוחדים, מפות יפות, שולחנות מעוצבים, פרחים. לקחתי את האוכל המשובח שבעלת הבית הכינה: גאלע, כבד עם בצל, געפילטע פיש, קוגלים, והפכתי את ההגשה לאסתטית ומוקפדת: הגעפילטע פיש הוגש במנות קטנטנות וסימטריות, הגאלע בכוסיות שקופות רבועיות, הכל הוגש בצורה מעוצבת, חדשנית, אישית ונעימה לעין. עיטרנו את השולחנות בנרות ועיצובי פרחים. המזמינה לא ידעה את נפשה מהתפעלות. "לא יאומן, איך שדרגתם את האוכל שבישלתי" היא אמרה שוב ושוב. זה היה אירוע מכובד ויוקרתי, עם אוכל ביתי אותנטי. תודו שזה שילוב מנצח.
להיות חלק מקנוניה
הוזמנתי לעצב בר בבר מצווה, כמתנת הפתעה של מנהלת עבודה לאחת העובדות הבכירות שלה. הגעתי מוקדם לאולם, בעודי מסדרת את הפרחים והכלים הגיעה אם החתן (העובדת) בהיסטריה וניסתה להסביר לי שיש כאן טעות, שאעצור את העבודה עכשיו, כי כנראה התבלבלתי בכתובת.
"זו לא טעות" המשכתי להניח בשלווה את מנות הקוקטייל.
"זו טעות" התעקשה האם. "מעולם לא הזמנתי אתכם לעיצוב בר". הסתרתי חיוך. הבוסית שהזמינה אצלי ביקשה שלא אגלה את סודה, היא רצתה להגיע בעצמה ולספר לעובדת. "זה בסדר, הבר הזה הוא בשבילך ואת יכול להיות רגועה". אבל האם לא הייתה רגועה, היא הלכה אחרי כצל ואמרה שוב ושוב, שלפי דעתה זו טעות. לא עניתי לה, רק חייכתי לי בלב והרגשתי חלק מקנוניה נחמדה שנרקחת…
הצוות של מנגו הפקות
לשאלתי אם יש לה רשימה קבועה או תבנית קבועה שעמה היא ניגשת לבניית אירוע חדש, משיבה טובי: "אין לי שום רשימה קבועה, כי אין אירוע דומה לחברו. כל אירוע אני מתחילה לבנות מההתחלה, כי לכל אחד מהם נתונים אחרים, דרישות אחרות ואופי אחר. צוות התפעול משתנה, הכלים הם אחרים, כלי המדידה הם שונים, צורת ההגשה היא אחרת".
באירועים גדולים כולל הצוות של מנגו 50 אנשי תפעול בשטח, ועוד 17 ספקים שזמינים עבורה בכל רגע נתון. צוות התפעול של מנגו כולל שוזרות, מעצבות, מצלחתים (= מומחים לעיצוב צלחות), מלצרים.
יש מעצבת ראשית שחולשת על צוות העיצוב, איש מטבח שאחראי על המלצרים, ואיש מטבח נוסף שאחראי על צוות הטבחים. עם יציאת אירוע גדול לדרך מבקשת טובי לוודא שאנשי הצוות הראשיים יודעים כל אחד את תפקיד האירוע ואופיו, את השעות שלו, אילו מנות מיועדות למי ומתי. ומשם הכל זורם בסיעתא דשמיא.
"על אף הצוות הנרחב היו רגעים שמצאתי את עצמי לבד בזירה" נזכרת טובי בחיוך, באחד האירועים ההם בהשתתפות ראש הממשלה. "זה היה כשהוא נכנס לאולם עם כל סוללת האבטחה שלו, כולם הלכו לראות איך 'זה' נראה ואני מצאתי פתאום את עצמי לבד ליד הבר העשיר…".
הוצאות, הכנסות ויש גם תקריות
אם עסק רגיל יכול לזרום בממוצע של חמישים אחוזי הוצאות מול חמישים אחוזי הכנסות, עסק בתחום המזון יכול להוציא 90 אחוז מההכנסות שלו עבור ההוצאות. בייחוד עם חומרי הגלם המשובחים של מנגו, שאינה מתפשרת על איכות, מרקם וטעם.
לשאלתי אם קורות תקריות מחייכת טובי ומספרת, שבכל אירוע בממוצע נשבר לפחות כלי אחד, לשם כפרת עוונות. "אני כבר מצפה לזה מראש" אומרת טובי בבדיחותא, "ולאחרונה אני אומרת לצוות לפני תחילת האירוע: בואו נשבור עכשיו את אחד הכלים… בואו נעשה את זה עכשיו, במודע, ולפחות נדע לאיזה מהכלים זה קורה.
כיוון שאני מחדשת כלים כל הזמן, פחות כואב לי הלב על כלים שנשברים".
החלום של מנגו הפקות
"כל עסק אמור להציב לעצמו חזון שיקדם אותו הלאה" אומרת טובי, "ואני כבר לא רוצה לחלום, כדי לא להגביל את עצמי… המציאות שעולה על כל דמיון, ברוך ה', מפתיעה אותי פעם אחר פעם".
ובכל זאת?
"החלום שלי הוא להיות בכל המקומות השמחים האלה, לראות יהודים בזמנים היפים והשמחים שלהם, ולזכות להיות חלק מתוך התמונה הנהדרת והמודה הזו".
מסגרת:
לצד הפקות בופה (בתחום המזון) חולשת טובי דרוק על הפקות כלליות של אירועים, וזה כולל תיאום עם מפיקי התכנית, אנשי הטכניקה והסאונד, התאורה, התפאורה, עיצובי הפרחים, ההגברה, הריהוט, הכל.
"אני יושבת עם כל אחד מהספקים ומתחקרת אותו לפרטי פרטים: מה הרצונות שלו, מה החוטים והכבלים שהוא צריך, איך אמור להתבטא החלק שלו. כך אני מתאמת טכנית בין אחראי המקהלה לאחראי ההגברה והסאונד, עד אחרון הכבלים והשקעים. האחריות שלי כוללת גם חלקים שלא היו אמורים להיות בתחום האחריות שלי" משתפת טובי. "זה קרה באחד מאירועי הדינר הגדולים: מאמן המקהלה לא הסתדר עם ילד סולן, שחטף פתאום פיק בירכיים. הוא שאל אותי בדחיפות מה לעשות… קראתי לילד הצידה, ניסיתי להרגיע אותו ואמרתי למאמן, שגם אם הילד לא יסכים לבסוף לשיר את הסולו שלו, כדאי לזרום הלאה. אף אחד לא אמור להבחין בחסרונו של ילד פלא…
זה קרה גם בעיצומם של הכנות לאחד האירועים הגדולים: קבלתי טלפון שאחד מאנשי הצוות נפצע בתאונת דרכים. עזבתי את הכל, לקחתי מונית לזירת האירוע ווידאתי שהאיש פונה לבית חולים ושלום לו.
אני מגיעה לאירוע בזמן אמת עם הקלסר שלי שמקפל בתוכו שעות של עבודה, קשירת קצוות ותכנונים, עומדת מאחורי הקלעים (על פי רוב אלו אירועים לגברים בלבד) רואה איך בסיעתא דשמיא הכל קורם עור וגידים ומתרגשת עד כדי צמרמורת.